WASHpad ...


Nieuwsbrief juni 2017
Reusable Care CreationsAlidu en Umar, twee van onze dove werknemers staan druk gebarend, gebogen over de handleiding die op tafel ligt… De maandverbanden bevoelend, de drukknoopjes open en weer dichtdoend… “Nee, joh, gebaart Umar, zo zit ie op zijn kop…”! Hij wordt gedraaid en er wordt nog eens naar de plaatjes gewezen… Hij wordt tussen de benen gehouden… Ze zijn serieus maar er wordt ook gegrinnikt… Natuurlijk!  Ze vragen me om uitleg als ze iets niet begrijpen en ik vertel ze alles in zwierige gebaren… Ik vind het prachtig!

Het heeft even geduurd voordat we het meest geschikte patroon gevonden hadden, we hebben heel wat geëxperimenteerd en gefröbeld, vergaderd over hoe we de promotie aan zouden kunnen pakken, naarstig gezocht naar een klinkende naam… er komt zoveel meer bij kijken dan je denkt!  Maar deze week is het dan eindelijk zover! We brengen ons wasbaar maandverband op de markt… en we noemen het WASHpad!

Women All Should Have pad…

En we zijn er zo trots op!
We verkopen ze maar we geven er ook 5 x 100 weg… Ter introductie! Zo kunnen veel meisjes en vrouwen er kennis mee maken.
De eerste 100 stuks hebben we weggegeven aan onze eigen werknemers… Ze kregen elk 4 verschillende maten, keurig per stuk verpakt in een envelop met daarin ook de gebruiksaanwijzing met wat praktische tips.
De werknemers mogen ze weggeven aan hun dochter, hun vriendin, hun buurvrouw, aan wie ze maar willen en er ook over vertellen…
Wat we alleen graag willen is dat die 100 vrouwen ons hun feedback geven na het een aantal keren gebruikt te hebben. Daar kunnen we van leren en de WASHpad aanpassen als dat nodig mocht zijn…

We hebben ze feestelijk uitgereikt en Hamdia heeft alles wat er over ons wasbaar maandverband te zeggen valt verteld…

Er zijn verschillende redenen waarom we wasbaar maandverband zijn gaan maken:
We zochten naar een back-up voor als het eens wat minder mocht gaan met de New Cooking Bag… We wilden werk creëren voor vrouwen met een lichamelijke beperking, een groep die extra aandacht verdient… Naaiwerk wat klein is, niet zo groot als de New Cooking Bag omdat handelingen en bewegingen vaak moeizamer verlopen.
Het moest iets zijn wat de druk op ons toch al zo grote afvalprobleem kon verlichten en het liefst iets dat een sociale impact zou hebben…

In het produceren van WASHpad komt alles bij elkaar!

Wist u dat meisjesscholieren in Ghana die geen wegwerpmaandverband kunnen kopen gemiddeld zo’n 5 dagen per maand school moeten missen? Dat is drie maanden per jaar! Dat levert een bijna niet te overbruggen achterstand op!
Als die meiden nu eens gewoon naar school konden gaan, ook al zijn ze ongesteld, dan heeft dat zeker een geweldige positieve uitwerking! Girls Empowerment!
Zo zijn er ook veel vrouwen die hun werk niet kunnen doen in de dagen dat ze menstrueren, waardoor ze inkomsten mislopen… Een WASHpad brengt uitkomst!
En waarom? Omdat het gewoon een stuk goedkoper is!
Het is ook een enorme winst voor het milieu want een Ghanese vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld zo’n 9000 maandverbanden. Als ze WASHpad zouden gebruiken zouden het er maar 150 zijn! Dat scheelt!

En zo hebben we nu zowaar drie afdelingen binnen onze stichting Adwuma Ye:
Tuma Viela voor het hergebruiken van de waterzakjes, New Cooking Bag voor het produceren van het milieuvriendelijke kookkussen en RCC, Reusable Care Creations voor het maken van herbruikbare verzorgingsproducten…
Zal het ons óók gaan lukken met de wasbare luiers voor baby’s en peuters maar ook voor volwassenen? Later… Vast! Maar eerst hier van genieten!

Als ik vraag aan de heren die bij ons werken of ze ook een pakketje van 4 maandverbanden willen hebben om uit te delen zeggen twee jonge mannen dat ze dat eigenlijk niet zo zien zitten… Dat is eerlijk… Ik snap dat best… Toen ik voorstelde dat ze ook hun zus of vriendin of wie dan ook naar de werkplaats mochten sturen, en dat wij het ze dan uit zouden leggen, stond ze dat wel aan en we hebben al een aantal meiden bij ons op bezoek gehad!
Maar Umar en Alidu wilden wél graag de pakketjes mee. Ze wisten daar wel raad mee! Zussen en vriendinnen bij de vleet! Even later zie ik ze met de enveloppen onder hun arm op hun fiets stappen…

Zo mooi…!